Paviljoen

Categorie:

Beschrijving

Geschiedenis

Het gebouw is voor ons bureau een “oude bekende”, 50 jaar geleden was het de 1e opgave van Joop van Stigt. Hij maakte een kantine voor de toen nog kleine Technische Hogeschool in Twente, tegenwoordig Universiteit Twente. Een gebouw ‘in balans’ en nu mag Andre van Stigt met frisse blik naar de kantine kijken om het gebouw opnieuw geschikt te maken aan de behoeften en eisen van deze tijd.
De kantine is in de loop van al die jaren ernstig in disbalans geraakt door allerlei ondoordachte ad-hoc ingrepen. Het principe van de constructie; “de dakplaten waren fundamenteel voor stijfheid in 2 richtingen, de overstekken en de “gerberliggers” hadden een vereist belastingpatroon” is nooit goed begrepen, hetgeen nu veel extra herstel vergt.
Ook de puien/schuiframen zijn door wijzigingen een stuk van hun uitstraling kwijt. Het schilderwerk van het hout is steeds bruiner en somberder geworden.

 

Heden

Toch staat het gebouw er nog met bijzondere en herkenbare architectuur en minstens zo belangrijk, met trotste gebruikers die het niet kwijt willen.
Bij de analyse( en ook goede documenten van voorgangers), blijkt de flexibiliteit en het moderne concept van flexplekken en concentratieplekken bijzonder goed passend; dienstverlening en ontvangst vanuit een centrale balie. Het is een keuze wat groter of wat kleiner te worden maar het is een noodzaak duurzaam te worden en het constructieprincipe te herstellen.

 

Toekomst

Het idee is om terug te gaan naar de basis van het concept, met 2 kleine toevoegingen van deze tijd, als herkenbare boxen als de logische voortzetting van het concept van Van Stigt ( 2x 30m²) met overstek tbv buitenruimte.
Dit ontwerp maakt het gebouw nog bruikbaarder en flexibeler en het drukt de kosten per m² enigszins. Want de aantastingen en noodzakelijke verbeteringen dwongen mij direct in dit stadium al heel gedetailleerd te kijken naar oplossingen en naar kosten. Het is een relatief kleine opgave qua m² met heel veel gevel en dakoppervlak.
De investeringen zijn substantieel, maar brengen het gebouw weer in balans en door de verduurzaming ook een lang leven, met lagere vaste lasten en zo hopelijk ook balans in de exploitatie.

Meer over het ontwerp van J. van Stigt leest u hier.
Bron: Joop van Stigt architect ‘werken vanuit een flexibele structuur 1960-1985’ geschreven door M. Steenhuis

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Paviljoen” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *