Gerardus Majellakerk

Adres: Obiplein 4, Amsterdam
Bouwjaar: 1925-1927
Architect: Jan Stuyt
Restauratie architect: Architectenbureau J. van Stigt
Opdrachtgever: 1e herbestemming: Amsterdams Monumenten Fonds
2e herbestemming: NedPho
Bouwbedrijf:  beide renovaties Bouwbedrijf M.J. de Nijs en zn. bv
Bouwsom: 1993: €2.370.000,-
2012: €2.200.000,-
Start bouw: 1e herbestemming: 1992
2e herbestemming: 2011
Jaar van oplevering: 1e herbestemming: 1993
2e herbestemming: 2012
Bijzonderheden: Nadat de eerste herbestemming van de Majellakerk was afgerond (1993) kreeg het de status van Rijksmonument.

 

Categorie:

Beschrijving

“Herbestemming heeft de Toekomst”

Deze uitspraak is volledig van toepassing op de Gerardus Majellakerk.
Na onze verbouwing en herbestemming van 1992 krijgt in 2011 / 2012 de Gerardus Majellakerk in Amsterdam Oost opnieuw een andere bestemming. Het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) neemt de plaats in van Aletta (voormalig IIAV). De Majellakerk, tegenwoordig een monument, zal weer worden verbouwd in een team van Stadsherstel nv, Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Architectenbureau J. van Stigt bv. Een monument verliest geen waarde en kan zoals ook nu weer het geval is gerust een volgend leven krijgen. 

Een eerste hergebruik, voor het Internationaal Informatiecentrum voor de Vrouwenbeweging (later Aletta) redde de kerk, die toen nog geen monument was. Via het AMF (Stadsherstel) in samenwerking met Stadsdeel Zeeburg, behield de kerk een (semi)publieke functie.

De restauratieopgave betrof, naast toevoeging van ramen en extra vloervelden in het schip en het koor, vooral ook funderingsherstel. De complete “ring” onder de koepel en de kolommen van de middentraverse waren veel meer gezakt dan de buitengevels. Deze hebben een aanvullende fundering respectievelijk een verstijving door middel van vloerenkoppeling gekregen. De begane grondvloer is in dat stadium vernieuwd en deels verdiept, met name ter plaatse van het koor waar extra archiefruimte is gemaakt.

In deze tweede ingreep zal de in de eerdere verbouwing toegevoegde insteekvloer in de grote koepel worden weggehaald, zodat een grote oefen- en opvoeringszaal voor het orkest ontstaat. De ruimte zal nog extra vergroot worden omdat 1 travee van de vloeren bij het koor op alle verdiepingen wordt gesloopt. De ruimtes aangrenzend aan de grote zaal zullen foyers en instrumentenbergingen worden. De overige ruimtes zijn allemaal gericht op de zaal en zullen backoffices, kantoren en oefenruimtes bevatten.

De externe kantoorruimte zal met een glazen voorzetpui vóór de bestaande pui, extra (akoestisch) gescheiden worden van de oefen- en uitvoeringszaal van het NedPho.

Extern wordt een loadingdock toegevoegd waar instrumenten veilig door kunnen worden getransporteerd zonder vocht en temperatuurverschillen.

Het interieur van de kerk zal hoofdzakelijk in akoestisch en installatietechnisch oogpunt worden verbeterd. Zowel voor geluid naar de omliggende gebouwen als naar de omliggende ruimtes  zullen achterzetramen, isolerend glas, klankkaatsers en voorzetwanden worden toegepast.
Voor uitvoeringsdoeleinden wordt in de zaal een verdiepte bak gemaakt waarin behalve zitplaatsen voor ongeveer 200 personen, plaats is voor de luchtinstallatie. Bovenin de koepel komt een truss te hangen voor (theater)verlichting.

Net als in de vorige verbouwing krijgt de Gerardus Majellakerk weer een (semi)publieke functie en een verdiend derde leven! Niets zo flexibel als een monument.

Kaart Majella