Droogbak

Adres: Droogbak 1, Amsterdam
Bouwjaar: 1884
Architect: C.B. Posthumus Meijes en D.A.N. Margadant
Restauratie architect: Architectenbureau J. van Stigt
Opdrachtgever: ING Vastgoed Ontwikkeling BV
Bouwbedrijf:  Bouw BV
Bouwsom:  €11.345.000
Start bouw: 1999
Jaar van oplevering: 2000
Bijzonderheden: Rijksmonument sinds 2001

 

Categorie:

Beschrijving

De Geschiedenis van de Droogbak
De Droogbak staat op een bijzondere plaats, als enige gebouw in een straat die herinnert aan de tijd dat er op deze plek nog schepen werden gebouwd.  Het gebouw staat op een steenworp afstand van het Centraal Station en werd in 1884 gebouwd als hoofdkantoor van de  Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij. Het  is een van de eerste grootschalige gebouwen van Amsterdam, en met het spoor vervulde het een trekkersrol voor een heropleving van de welvaart  in de stad. Een keerpunt na een periode van verval. In de zeventiger jaren is er zoveel gebrek aan waardering voor het gebouw dat er zelfs met sloop wordt gedreigd. Het gebouw zou plaats moeten maken voor een 4baans snelweg die vanaf de Wibautstraat dwars door de Nieuwmarkt  en de Haarlemmer Houttuinen  zou moeten lopen. Actievoerders verzetten zich tegen deze plannen en uiteindelijk valt in 1978 het besluit in de gemeente raad met 23 tegen 22 stemmen dat de snelweg niet verder komt dan het eerste stukje van de st. Antoniebreestraat.

In de jaren 80 moet de Droogbak weer een trekkersrol gaan vervullen , nu voor de ontwikkeling voor het prestigieuze IJ-Oever project, waarin de gemeente Amsterdam en de ING Vastgoed samen investeren. Maar net nadat het pand is aangekocht, stort  de kantorenmarkt  in en het zal nog tien jaar duren voordat het gebouw daadwerkelijk weer een trekkersrol zal vervullen. Het gebouw fungeerde respectievelijk als Rijksgebouw, Kadaster, Archeologisch Museum, als onderwijs locatie en tot nu is advocatenkantoor Clifford Chance in het pand gehuisvest. In 2001 is het gebouw tot Rijksmonument verklaard.

Aanpak restauratie
Bij de herontwikkeling is uitgegaan van alle eisen die aan een hedendaags kantoorgebouw gesteld worden, zonder het karakteristieke architectonische beeld en de details aan te tasten. Door de ingrepen is het kolossale gebouw toegankelijk en overzichtelijk geworden. Uniek is de glazen overkapping van het binnenplein waardoor een atrium ontstaat dat dienst doet als bibliotheek, verkeersruimten en wachtruimte. Alle kamers aan het binnenhof functioneren als kantoren. Dankzij deze overkapping (2500 m2) krijgen de werknemers op alle etages ruimschoots daglicht.
Secundaire functies als toiletten zijn gekoppeld aan de trappenhuizen.
De buitenkamers met hun historische plafonds en afgewerkte lijsten zijn gehandhaafd. Bestaande schoorstenen, bewerkte lambriseringen en gedetailleerde deuren zijn in tact gebleven of gerestaureerd. Om dit binnenhof goed te laten functioneren heeft het een opening naar de entree en het monumentale trappenhuis gekregen.
De bestaande toiletblokken zijn weggehaald. De vloer van de binnenplaats (625 m2) werd verhoogd tot 3 m boven het stoepniveau. Onder het Atrium is op straathoogte een parkeergarage gemaakt, die plaats biedt aan ruim 25 auto’s en een fietsenstalling. Op het hele binnenhof rust een transparante glazen overkapping.
De glazen overkapping is een octagonale constructie (=3d constructie) die bestaat uit stalen spandraden.
Het tweezijdig gelaagde glas is zonwerend. Het natuursteen van de gevels schoon gemaakt . De oude timpanen en versierselen zijn teruggeplaatst.  Zonder de architectonische waarde van het gebouw te verkleinen is er 10.000 m2. kantoorruimten ondergebracht.

Installaties
In dit gebouw, van de architecten Posthumes Meyes en Margadant , zijn de ervaringen op het gebied van klimaatvoorzieningen met stoombuizen teruggevonden, een wonderlijke combinatie met voor elke kamer een plaats voor een kolenkachel. De leidingkokers in de gangen waren nauwelijks benut. Deze zijn nu gebruikt om onzichtbaar hoogwaardige technische voorzieningen aan te brengen, zoals luchtkanalen, afzuiginstallaties, cv-installaties en computerkabels. Een deel van de installaties is aangebracht in de verdiepte vloeren, waarbij de  monumentale wanden niet beschadigd mochten worden.
De betekenis van dit soort gebouwen voor de stad als donor voor nieuwe gebiedsontwikkelingen is zeer waardevol. Met de nieuwste technieken heeft dit monument een nieuw leven gekregen.

Kaart Doogbak